default-header
Home Faalangst

Faalangst

Faalangst en rijexamen een moeilijke combinatie?

Je doorloopt je rijopleiding zonder problemen. Het rijlessen gaat goed, je ligt mooi op schema. Alles verloopt volgens plan. Tot het moment van het rijexamen aanbreekt… Op dat moment lijkt alles mis te gaan en volgen de fouten zich in een steeds sneller tempo op.

Geef aan dat je faalangst hebt

Om de bovenstaande situatie te voorkomen is het belangrijk dat je bij aanmelding aangeeft dat je faalangst hebt. Dit is niets om je voor te schamen. Ruim 10% van de mensen heeft faalangst en ruim 20% heeft examenvrees. We plannen jou in bij een geschikte faalangst instructeur. Samen met hem of haar werk je naar het grote moment toe.

Het is raadzaam om te kiezen voor een “faalangst examen”. Dit examen wordt afgenomen door een examinator die hier een speciale faalangst training voor gehad heeft. Hij of zij zal extra de tijd voor je nemen. Zowel voor als tijdens de rit. Tijdens het faalangst examen krijg je de gelegenheid om fouten te herstellen. Als je wil mag je zelfs de auto stil zetten om tot rust te komen. Alleen al het idee dat ze er rekening mee houden geeft je zelfvertrouwen.

Het enige nadeel is dat het faalangst examen extra kosten met zich meebrengt. Een los faalangst examen kost € 300.

Heb ik last van zenuwen of faalangst?

Ondanks dat veel mensen doen voorkomen dat ze geen last van zenuwen hebben, is dit wel zo. Bijna iedereen is wat gespannen als ze examen af moeten leggen. Waar ligt echter de grens tussen gezonde spanning en faalangst? Het criterium wat wij hanteren, is dat je prestaties niet mogen lijden onder de spanningen. Zodra je prestaties minder worden (je rijdt tijdens je rijexamen slechter dan tijdens het rijlessen) is het van belang je faalangst te erkennen. Alleen als jij hier voor openstaat kunnen wij je helpen.

Een tweede aspect wat helaas maar al te vaak over het hoofd wordt gezien is het creëren van faalangst. Denk hierbij aan de druk van de ouders om binnen een X aantal lessen te slagen. Helaas horen wij maar al te vaak “Je zus is na 30 rijlessen de eerste geslaagd. Jij moet dat ook meer kunnen!” De kans is groot dat het juist dan niet lukt. Je zakt en je faalangst wordt alleen maar erger. Speelt dit tijdens jouw rijopleiding, geef dit dan aan bij je instructeur.

Onze rijinstructeur vertelt u er graag meer over in de eerste intake rijles

Een aantal instructeurs hebben de speciale cursus voor Faalangst instructeur met goed gevolg afgelegd !!

Wil je meer informatie?

Wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op